Behöver, eller villhöver?
Vägen till en hållbar garderob.

Augusti 20, 2021

Idag gästbloggar Ulrika Lysell. 
Ulrika är utbildad konceptutvecklare och har flera års erfarenhet i modebranchen.

Instagram: garderobscoachen
Hemsida: www.garderobscoachen.se

Hur ofta när du köper ett nytt plagg funderar du på VARFÖR du köper det?
Behöver du faktiskt en tröja till eller “villhöver” du den?
För handen på hjärtat… Du har väl egentligen hela garderoben full av kläder redan?
Kanske fyller inköpet av tröjan en annan funktion? Du är lite uttråkad?

Du kanske går på stan med väninnorna och shoppar. Då MÅSTE man ju faktiskt köpa något…
– Åh, den här tröjan var på rea, det är ju en sådan där “bra att ha hemma tröja”. Du köper den.
Kanske är du bara så oinspirerad av allt du har i garderoben och det här plagget, ja det kommer lösa allt!

Känner du igen dig?

Jag har alltid så länge jag kan minnas varit intresserad av kläder. När jag växte upp på småländska höglandet, hade vi långt till närmaste klädbutik. Men när postorderkatalogerna damp ner i brevlådan, då var det som julafton! I timmar kunde jag bläddra fram och tillbaka, vika hörn och drömma om alla snygga kläder jag ville ha. Idag, efter årtal med att jobba med kläder och att få fler att handla mer, har jag lärt mig om branschens smutsiga baksida. Klädindustrin bidrar till större koldioxidutsläpp än både fraktfartyg och flyg gör tillsammans. Vi har exporterat tillverkningen av kläder till länder som får stå för hela miljöbelastningen bara för att vi ska kunna köpa ytterligare ett plagg och det lite billigare. Vi använder i snitt ett plagg 6 gånger och slänger nästan 8 kilo kläder i soporna varje år. Det här måste vi ändra på!

På mig trillade polletten ner sent. Men nu när jag vet, vill jag inspirera fler till den resa jag själv har gjort!

Att förändra sitt sätt att handla och tänka kring kläder är ju såklart inget som görs i en handvändning. Det här kräver självinsikt, träning, planering och mycket beslutsamhet. (Som alltid när man ska bryta en vana!) För att det här inte ska bli en uppsats, så kommer här några första tips för att du ska kunna börja bygga DIN hållbara garderob. Inte bara stilmässigt utan även för klimatet!

  1. Gå igenom och rensa din garderob! Var ärlig mot dig själv, har du inte använt plagget det senaste året så är chansen inte så stor att du kommer att använda den framöver heller. Dela upp i högar. Skänk, sälj, spara, laga, stryka. Se till att direkt åtgärda högarna.
  2. Organisera. Se till att lägga/hänga alla lika ihop. Dvs, hänga alla klänningar ihop och blusar ihop, alla koftor ihop, ja du fattar. Du kommer få en så mycket bättre överblick och det blir lättare att planera vad du ska ha på dig. När jag gjorde detta så insåg jag att jag hade 15 st vita linnen… det är några fler än vad jag har behov av. Jag hade fortsatt att köpa linnen för att jag inte insåg hur många jag redan hade!
  3. Känner du att du behöver komplettera garderoben med ett nytt plagg? Oavsett om det är nytt eller begagnat. Ha en plan och håll dig till den. Om det är ett par byxor du behöver, vilken färg ska de ha för att passa in med övriga plagg? Vilken modell trivs du bäst i? Genom att du vet vad du behöver och har en plan för vilka övriga plagg det kommer passa med, kommer du snabbt att kunna bygga en garderob med många outfits, fast med få plagg. Du kommer även spara pengar och garderobsutrymme för att du inte går på nitarna med att ha många singelplagg dvs. plagg som är saknar byxa, kjol osv för att kunna användas.
  4. Aktivera ALLA dina kläder! Ofta sparar vi på kläder. Vi gillar en tröja, en klänning osv så mycket att vi endast använder det vid speciella tillfällen. SLUTA MED DETTA! Njut av ditt plagg och använd det tills det inte håller ihop längre. Om du har en klänning som känns för fin, testa att “klä ner den” med en tröja, kofta, sneakers.
  5. Vädra istället för att tvätta! Ta för vana att hänga ut ditt plagg efter du använt det istället för att automatiskt lägga det i tvätten. Ofta så tänker vi inte ens på att vi gör det. Vi sliter onödigt mycket på plagget genom att tvätta när det oftast räcker med att vädra. Genom att inte tvätta plagg med t.ex konstfiber i onödan gör även att vi kan minska mikroplasterna vi släpper ut via våra tvättmaskiner.

Jag har under min uppväxt suttit klistrad vid “gör om mig program”. Jag älskar att se människor leva upp och uppskatta sig själva när de få rätt kläder på sig.

Kom ihåg! Att vara välklädd har inget med att göra hur mycket pengar du har, det har inget att göra med vilken storlek du är i just nu, det har inget att göra med om du köper second hand eller nytt. Det handlar om att känna sig själv, sina förutsättningar och att anstränga sig lite!

Kom igen nu, visst kan vi bli fler som börjar konsumera kläder hållbart? Att bara skaffa det man BEHÖVER istället för VILLHÖVER.

 

För att få mer inspiration och tips, så följ mig gärna på Instagram: garderobscoachen

Hälsningar
Ulrika, Garderobscoachen.